طرح نذر قرض - صندوق قرض الحسنه اسراء
طرح ملي نذرقرض الحسنه و نقش آن در رشد و تعالي جامعه
مقدمه
اقتصاد وفرهنگ دوبال رشد و تعالي جامعه هستند و انفاق هم حيث فرهنگی دارد هم اقتصادی
هرچند انفاق از لحاظ معنايي عموميت دارد وهركارخوبي را شامل مي شود اما زکات ، صدقه ، قرض الحسنه و نذر از مهمترین شئون انفاق محسوب میشود که هرکدام دارای اهمیت بسزایی در نزد خداوند متعال میباشد.
در این میان اما قرض الحسنه به گواه قرآن و روایات ائمه معصومین از جایگاه ویژه ای برخوردار است به گونه ای که در طلیعه بهشت نوشته است که قرض الحسنه یکی هیجده برابر ثواب دارد، امّا صدقه هرچند بلاعوض است ؛ یکی ده برابر
می دانید همین که مرحوم شهید و سایر فقهای ما (رضوان الله علیهم) هم نوشتند که “مردم باید با کرامت اداره بشوند”، نه با کمیته امداد! آدم یک چیزی را به کسی قرض بدهد، در طلیعه بهشت نوشته است که یکی هیجده برابر ثواب دارد، امّا صدقه بدهد، رایگان بدهد؛ یکی ده برابر. چرا ثواب صدقه که مُفت است کمتر از ثواب قرض است؟ برای اینکه انسان در قرض کنار سفره خودش نشسته است، کار می کند، تولید می کند، این مال را می پردازد؛ در کنار سفره خودش نشسته است! لذا ثواب قرض الحسنه تقریباً دو برابر است، هیجده تا است، ثواب صدقه ده تاست! این در تابلوی درب ورودی بهشت نوشته است. وقتی که انسان می خواهد وارد بشود، نوشته که صدقه یکی به ده تا، قرض الحسنه یکی به هیجده تا.
اینجا وجود مبارک پیغمبر می فرماید به اینکه: من اگر پولی داشته باشم، دو مرتبه این را قرض بدهم، برای من خیلی بهتر از آن است که صدقه بدهم!
صدقه دادن، گدا پروری، با کمیته امداد جامعه را اداره کردن؛ این مصلحت نیست! جامعه باید با عزّت اداره بشود. فرمود: «الف درهم اُقرضها مرّتین احبّ الیّ من ان اتصدّق بها مرّه». همه اش را یکجا به یک فقیری بدهم، این خیلی برای من محبوب نیست؛ امّا قرض الحسنه که بدهم، چون او با عزّت و آبرو می برد، کسب می کند، کنار سفره خودش نشسته است، پول مرا هم بر می گرداند. من برای پول نمی گویم، من برای آبرو می گویم!
حال اینکه مومنِ سیاست مدار همیشه به دنبال منفعت بیشتر است و میداند که با تلفیق این فرامین قرآنی میتواند بهره بیشتری از این گنج های ارزشمند برداشت نماید .
ليكن آنچه دراين طرح دنبال میشود دنبال مي شود،فرهنگ سازي وگفتمان سازي قرض الحسنه و تلفیق آن با نذر بارويكردقرآني است وازنتايج آن توسعه بخشي درمصاديق و تكريم افرادنيازمند خواهد بود زيراقرض به مردم ،در حكم قرض به خداشمرده مي شود.
تبيين صحيح سبقه فرهنگي قرض الحسنه و نذوراتی که با موضوع قرض الحسنه در این مسیر قرار میگیرد و دستاوردهاي مفيدي در راستاي تعالي جامعه به همراه دارد .
مساله انفاق یكى از مهمترین مسائلى است كه اسلام روى آن تأكید دارد و قرآن مجید تأكید فراوان روى آن نموده است، كه آیه فوق نخستین آیه از یك مجموعه آیات است كه در سوره بقره پیرامون انفاق سخن مىگوید و شاید ذكر آنها پشت سر آیات مربوط به معاد از این نظر باشد كه یكى از مهمترین اسباب نجات در قیامت، انفاق و بخشش در راه خدا است.
بعضى نیز گفتهاند: این آیات پیوندى دارد با آیات جهاد، و انفاق در راه جهاد كه قبل از آیات مربوط به معاد و توحید، در همین سوره آمده بود و از مهمترین انواع انفاق میتوان به دو فرهنگ متعالی اسلامی نذر و قرض الحسنه اشاره نمود .
از زمانی كه انسان اموری را با عنوان پاك و ناپاك، مقدس و یا پلید دسته بندی نمود برای دور ماندن از امور ناپاك و پلید ، راه تبرك و توسل جستن به نیروها و امور مقدس را برگزید كه نذر یكی از زمینه های تجلی توسل جستن به امور قدسی و پاك بود.
توسل جستن به نذر برای رفع بلا، دفع مصیبت و جلب منفعت در میان همه اقوام و ادیان الهی وجود داشته و هر كسی میكوشد تا فضل و رحمت و محبت الهی را به شكلی به سوی خود جلب نماید. این سنت كهن كه در دوره های مختلف و در ادیان مختلف وجود داشت، در دوره اسلامی همچنان در اشكال مختلف ادامه یافت.
از گزارشهای قرآنی درباره چرایی نذر كردن این چنین به دست میآید كه مردم برای دست یابی به اهداف گوناگونی نذر میكردند و انگیزههای چندی، آنان را به این عمل میكشاند. كه در این خصوص می توان به آیه 26 سوره مریم و همچنین به آیه های 7 الی 9 سوره انسان اشاره داشت.
از طرفی اعطای قرض بدون بهره یا به اصطلاح قرض الحسنه که در قرآن کریم و روایات معصومین علیهم السلام مورد تشویق و ترغیب جدی قرار گرفته، یکی از راههای انسانیِ تأمین نیازهای معیشتی بوده که مناسب شأن و کرامت نفسِ انسان است. این مهم یکی از وجوه تمایز مکتب اقتصادی اسلام با سایر مکاتب اقتصادی نیز میباشد. در همین راستا صندوق قرض الحسنه ی اسراء به منظور انجام خدمات عام المنفعه و نشر تعالیم و ترویج فرهنگ اسلام با اهداف خیرخواهانه و شیوه های کاملاً اسلامی و بر مبنای اندیشه های والای بزرگان دین علی الخصوص حضرت آیت ا... العظمی جوادی آملی حفظه ا... در جهت احیای فرهنگ قرض الحسنه و نذر و کمک به تمرکز منابع پایدار در راستای هدفمند سازی نذورات عامه ی مردم با رویکرد تبلیغی ترویجی اقدام به اجرای طرح نذر قرض نموده است. .
جزئیات طرح :
-
واریز وجه نذورات قرض الحسنه با موضوعات مشخص شده توسط خیرین محترم و عموم مردم با استفاده از درگاه های پرداخت صندوق از طریق انتخاب گزینه مربوطه در ذیل صفحه ویا مراجعه ی حضوری به صندوق
-
ساماندهی مبالغ واریزی بر اساس موضوعات مد نظر خیّر محترم
-
بررسی تقاضاهای واصله به صندوق و پرداخت تسهیلات به اشخاص واجد شرایط با کارمزد 4% سالیانه و دریافت کارمزد بصورت اقساطی
-
پرداخت تسهیلات تا سقف 500.000.000 ريال با بازپرداخت حداکثر 24 ماهه
-
ضمانت تسهیلات پرداختی مطابق با آیین نامه های صندوق صورت گرفته و در قبال پرداخت هر پرونده ی تسهیلاتی ، نیاز به یک ضامن با چک صیادی میباشد
-
دامنه ی شمول :بر اساس این طرح، صندوق با موسسات خیریه ، مساجد و هیئات مذهبی ، سازمان های دولتی و مراکز حوزوی و اشخاص حقیقیِ خَیّر مشارکت می نماید.
جوامع هدف و مصارف طرح : -
اقشار کم برخوردار، جهت رفع احتیاجات ضروری از جمله کمک ودیعه مسکن و تامین جهیزیه
-
جامعه بیماران صعب العلاج، در راستای درمان و تهیه دارو های مورد نیاز